Maple Duroc

Hoofdgerecht

Bekijk het recept
Hoofdgerecht
300
min
8
porties
Ervaren

Dit heb je nodig.

Ingrediënten

1,5 kg buikspek

1 flesje maple syrup

1 varkensrub (welke jij lekker vindt)

1 knolselderij

2 peren

Olijfolie

Roomboter

Volle melk

Peper

Zout

1 el Worchester saus

3 el appelcider azijn

1 zakje pischtache nootjes

1 potje mirikswortel

8 kleine takjes Tijm

1 zak zoete popcorn

2 blokjes kersenhout

16 cherry tomaatjes

6 radijsjes

Bbq saus

8 tl grove mosterd

Dit moet je vooraf doen.

Voorbereiding

Dit recept is een zoektocht van smaken met een mooie balans tussen zacht en volle smaken, in

combinatie met umami en zoete smaken. De smokey en zoete buikspek combineert heel fijn met de

mierikswortel en pistachenootjes. De gepofte tomaatjes werken heerlijk samen met knolselderij

puree en gebakken peren, en de mosterd geft nog even een fijne kick die het gerecht ook nodig

heeft. Smokey, krokant, umami, zacht en vol en zoet in een combi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Neem om te beginnen een mooi stuk buikspek, ik had voor dit gerecht een mooi stuk Duroc.

Snijd de vetlaag van het buikspek diagonaal in en maak ruitjes van zo`n 1,5 bij 1,5 cm. Rub de

vleeskant en zijkanten in met jou favoriete varkensrub.

Ook op de Quoco kan je vlees prima roken. Pak een flinke chunck kersenhout in met aluminiumfolie

en prik een klein gaatje in de folie. Doordat je het rookhout volledige afdekt van zuurstof zal het

rookhout niet ontbranden maar verkolen en dus roken.

Stook de Quoco op met een aantal blokken hout, zodra de blokken goed branden en het vuur wat

tempert (eerste grote vlammen zijn eraf), duw je het vuur naar een kant in de vuurschaal. Kijk van

bovenaf naar het gat van de vuurschaal, je creëert een 50/50 koude en warme zone. Zet het gril

rooster op het vuur en laat het op temperatuur komen. Leg het stuk buikspek met de vetkant naar

boven op het gedeelte zonder het vuur eronder (de koude zone) en schik het ingepakte rookhout in

de brandende kolen en laat het rustig aan garen. Na 1 uur roken, plaats je een nieuw blokje rookhout

tussen de kolen. Houdt het buikspek goed in de gaten en draai af en roe om maar houdt de vetkant

boven.

Na 2 uur roken is het tijd voor de laatste stap. Bestrijk het vlees rijkelijk met maple syrup. Plaat het

vlees nu dichter bij de warme kant maar niet direct boven het vuur om verbranden van de siroop te

voorkomen. Laat de maple syrup mooi inbakken. Zodra de maple syrup is ingebakken keer je het

vlees om en bestrijk je ook deze kant met de maple syrup. Herhaal het aan beide zijden nog 1 keer.

Beide zijn nu 2 keer gemopt.

Waarom niet helemaal insmeren? Maple is vrij dun, wat je er aan de onderkant opsmeert druipt er

heel makkelijk af, het valt in de Quoco, verkoolt en geeft veel rook. Het gebeurt toch wel een beetje,

maar als je wat kan voorkomen is dat meegenomen.

De opmaak:

De knolselderij kan je in de schil laten zitten. De schil kwast je in met olijfolie. Neem een groot stuk

aluminiumfolie en pak de knolselderij in. Leg deze ongeveer 45 tot 60 minuten in de Quoco tegen op

een paar centimeter van de kolen in de koude zone of wanneer je de oven gebruikt dan op 160 tot

180 graden. Prik af en toe met een sateprikker in. Voel je bijna geen weerstand meer is de

knolselderij klaar. Open de folie en laat even een beetje dampen. Verwijder de schil door deze met

een eetlepel eraf te schrapen. Pureer de knolselderij. Maak het romig en glad met de roomboter en

melk. Afhankelijk van de grote van de knolselderij voeg je melk en boter toe, gebruik kleine beetjes

en maak het geheel af tot het de juiste dikte heeft. Maak de puree af met peper en zout. Heel

klassiek, maar ik vind het zo echt het lekkerst en het beste bij dit recept passen.

Schil de peer, en snijd deze in partjes van zo`n 4 cm lang en 1,5 cm dik. Bak de peren op middelhoog

vuur, zeker niet te hard, in roomboter aan. Hoog vuur verbrand de roomboter en de peer wordt snel

te zwart. Zoek dus op de vuurring naar het beste punt om de peren te bakken. Laat het rustig aan

bakken, heeft de peer een mooie bruine kleur. Blus de peer af met appelciderazijn en worcestersaus.

Laat de azijn en worcestersaus een beetje verdampen en inbakken en haal de peer van het vuur.

Plaats de tomaatjes op de bakring en laat ze rustig aan garen in een beetje olijfolie en maak af met

een beetje zout.

Snijd de radijsjes in dunne plakjes

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Serveren:

Neem de buikspek en snijd deze door het midden in tweeën. Snijd ieder stuk in 4 gelijke stukken

zodat je totaal 8 stukken hebt.

Plaats de buikspek op het bord. Druppel een paar flinke druppels BBQ-saus over de buikspek, en

maak de buikspek af met een mespuntje mierikswortel, 2 plakjes radijs en een takje tijm.

Maak het bord op met een volle eetlepel knolselderij puree en stijk in het midden van de puree met

een lepel zodat er een “gootje onstaat”. Plaats de peer in de puree en 2 tomaatjes ernaast en zet het

Garneer het hele gerecht met een paar stukjes zoete popcorn een thee lepel grove mosterd en

garneer de knolselderij met de pistachenootjes.

Eet smakelijk!

No items found.

Zo maak je het gerecht.

Bereiding

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief over nieuwe producten en evenementen. Vele liefhebbers gingen je al voor.

Word partner van Quoco

Moment zijn we op zoek naar verkopers en distributeurs binnen Europa, die gepassioneerd zijn over producten voor het buitenleven. Mocht je geïnteresseerd zijn of je zou graag iets meer informatie willen, bel ons gerust, stuur ons een e-mail of stuur ons een bericht via het contactformulier.

Kom in contact